Egészségnapi receptek

Tabulé /petrezselyemsaláta/ 2 adag
 
Hozzávalók:
50 g bulgur /szárazon/
120 ml víz
1 db. kígyóuborka
3 db.paradicsom
2 szál újhagyma
1 csokor petrezselyem
0,25 csokor mentalevél
0,5 citrom héja és leve
3 evőkanál olívaolaj
só, feketebors őrölt
 
Tegyük az átmosott bulgurt egy edénybe,öntsünk rá annyi vizet amennyi ellepi.Majd forraljuk fel,és fedjük le.Hagyjuk, hogy magába szívja a vizet.
Addig készítsük el a saláta többi hozzávalóját.
Vágjuk apróra a kígyóuborkát. paradicsomot / magok nélkül/, és az újhagymát.
Aprítsuk fel a zöldfűszereket /petrezselyem,menta/.
Tegyük egy tálba az apróra vágott zöldségeket, keverjük hozzá a bulgurt majd végül a zöldfűszereket.
Reszeljük hozzá a citrom héját, majd csavarjuk bele citrom levét is.
Sózzuk, borsozzuk,és végül öntsünk hozzá az olíva olajat is, és jól keverjük össze.
Tálalhatjuk húsok mellé, de önmagában is.
 
Avokádós- édesburgonyás saláta  2 adag
 
Hozzávalók:
150 g édesburgonya /batáta/
2 evőkanál morzsolt kukorica
2 evőkanál bab
0,5 érett avokádó
1 szál újhagyma zöldje
2 marék salátamix
 
Az öntethez:
1 evőkanál akácméz
3 evőkanál olívaolaj
0,5 db lime leve
1 csipet só
2 csipet őrölt bors
 
Az édesburgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk.8 percre forró vízbe tesszük főni.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és rádobjuk az édesburgonyát,a kukoricát és a babot.
8-10 percig rázogatva sütjük, és kissé lepirítjuk őket.
Közben az öntet hozzávalóit összekeverjük.
A salátamixet összekeverjük az édesburgonyás keverékkel, rádobjuk az apróra szeletelt új hagymát .
Az avokádót felszeleteljük és a sali tetejére dobjuk, majd leöntjük az öntettel.
 
Kókuszos kölesgolyó
 
Hozzávalók:
2 dl köles,2 evőkanál kakaópor, cukor, méz ízlés szerint, fél citrom héja és leve, és annyi kókuszreszelék, hogy jó formázható masszát kapjunk.
A kölest megmossuk, és kb. háromszoros mennyiségű vízben feltesszük főni.Kb. 15-20 perc alatt megfő.
Hagyjuk félig kihűlni, utána keverjük hozzá a többi hozzávalót.
Golyókat formálunk belőle, és végén még meghempergethetjük kókuszreszelékben.
 
Köleskörözött
 
Hozzávalók:
1 csésze köles, vöröshagyma apróra vágva, só,bors, pici pirospaprika /por/ fokhagyma, pici citromlé
 
A kölest megmossuk, és háromszoros mennyiségű sós vízzel feltesszük főzni.
Miután megfőtt és kihűlt, összekeverjük a többi hozzávalóval.
Másnapig hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
 
Csicsókapástétom
 
Hozzávalók:
35-40 dkg csicsóka
1 fej vöröshagyma
fél pritamin paprika
2 evőkanál olaj
Só, kakukkfű, turbolya, borsikafű ízlés szerint
paprikakrém
 
A csicsókát alaposan mossuk meg, és vágjuk 4 felé.A hagymával, paprikával tegyük fel főni, annyi vízben amennyi pont ellepi.
Ha megfőtt, krumplinyomóval pürésítsük, majd a fűszerekkel ízesítsük.Ha túl száraz lenne, a főzővízből adhatunk hozzá egy keveset.
Végül adjuk hozzá az olajat, majd keverjük alaposan össze.
 
Avokádós trüffel
 
Hozzávalók:
1 db érett avokádó
150 g étcsokoládé (60 %-os)
25 g barna cukor
1 nagy csipet só
 
A beforgatáshoz holland kakaópor
 
Elkészítés:
Az érett avokádót félbe vágjuk, kiszedjük a magját és kikaparjuk a húsát egy tálba. Egy villával teljesen sima péppé törjük. Adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd ezzel is keverjük addig, amíg teljesen sima lesz. A csokoládét olvasszuk fel mikróban, vagy vízgőz felett, majd öntsük az avokádóhoz. Keverjük teljesen simára, majd tegyük a hűtőbe 10-15 percre. Formázzunk bonbon méretű golyókat a masszából, majd forgassuk bele a holland kakaóporba.
 
Sült csicseriborsó
 
Hozzávalók:
400 g csicseriborsó (konzerv)
2 evőkanál olívaolaj
só, bors, fűszerpaprika, vagy bármilyen egyéb fűszer pl. pizza fűszer
 
Elkészítés:
A csicseriborsót lecsepegtetjük. A 2 evőkanál olajat egy tálba összekeverjük a fűszerekkel, majd beleforgatjuk a csicseriborsót, hogy minden szemet befedjen az olajos fűszer. Sütőpapírral bélelt tepsire szórva 200 fokon 25 perc alatt ropogósra sütjük.