Tájékoztató a koronavírussal kapcsolatban 2020

Kedves Szülők és Pedagógusok!

A Covid-19 betegség előfordulása tanév kezdete óta sajnos növekszik, és bizonyosan további növekedés várható. Sajnos, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő, biztonságos és széles körben adható védőoltás, addig csak a fertőzés elleni védekezés általános lehetőségei állnak rendelkezésre:

  • távolságtartás
  • rendszeres, alapos kézmosás, kézfertőtlenítés
  • zárt térben helyes maszkviselés minél fiatalabb életkortól ( 5-6 éves ), ami azt jelenti, hogy az orrot és szájat is takarja a maszk. Levétel esetén a fülről levéve összehajtjuk, és ismételt használatnál ugyanazt az oldalt használjuk az arc felől, amit korábban is. A külső felét nem érintjük, ha mégis, utána kezet fertőtlenítünk.

Sokan sokféle félelmetes dolgot írnak a maszkról. Ha a helyes alkalmazást nem ismerjük, valóban lehet veszélye, ezért nem lehet

  • napokon, akár heteken át ugyanazt az 1x használatos sebészi maszkot viselni, (bocsánat, de ha valami 1x használatos, akkor azt 1x kell használni!!! )
  • textil maszkot napokon át alapos klóros mosás nélkül ismételten használni (egyébként sokkal gazdaságosabb a textil maszk, de azt naponta fertőtlenítőszerrel mosni kell!!)
  • a maszk külső és arc felőli oldalát váltogatni

Ezek okozhatnak gondot, hiszen elszennyeződött anyagon át lélegezni, valóban nem segít egészséges.

A védekezésben még egy lehetőség elérhető, ami azért is fontos, mert az őszi-téli időszakban a koronavíruson kívül sok egyéb légúti vírus is megjelenik évente. Ezek között a legkomolyabb tüneteket az influenza különböző törzsei okoznak, és az bizony gyermekben is magas lázat, szövődményeket okoz minden évben. Ez a betegség jórészt elkerülhető, illetve lefolyása enyhíthető a védőoltással, amellyel sok évtizedes tapasztalat van. Fontos tudni, hogy az influenza törzsek nagyon gyorsan képesek változni, így évente más összetételű oltást készítenek a WHO ajánlása alapján. Ez az oltás nem 100%-ban tudja kivédeni az összes influenza fertőzést, de jó részüket megelőzi, illetve a súlyosságot, és a szövődmények előfordulását minden esetben csökkenti.

Személy szerint én minden évben ajánlom mindenkinek, amikor csak lehetőségem van rá. Ebben az évben az eddigieknél is kiemeltebb figyelemmel ajánlom önöknek kedves szülők, pedagógusok! Van minimum 3 (ez az ingyenes oltásra vonatkozik), de a másik oltásban 4 olyan influenza vírus törzs, ami ellen speciális védekezési lehetőségünk van! Éljünk e lehetőséggel!

Pontos információm nincs arról, hogy mindenkinek ingyenes lesz-e, de a magyar oltóanyagból minden évben bőven kaptunk, és az oltóanyag kitűnő, reakció alig van. A külföldi 4 komponensű oltóanyag sem drága, ( 3 éves kor alatt csak azt adhatjuk )kérem érdeklődjenek, kommunikáljanak azokkal, akiket évek óta rendszeresen oltok. Érdeklődni az oltásról október vége előtt nem érdemes, de próbálom jelezni az intézményeknek, ha már elérhetőek lesznek ezek az oltások.

Mivel ebben az évben amúgy is sokkal több hiányzás várható, hiszen él a 10 napos szabály, valamint csak tünet és panaszmentes egyén járhat közösségbe (ez a pedagógusokra is érvényes!!), ezért ha van elkerülhető betegség, miért ne élnénk e lehetőséggel. Én minden évben megteszem, most is így lesz.

 

Üdvözlettel: dr Meláth Viola